Довідкове бюро Всезнайка
"Біле золото” землі — кухонна сіль — з незапам’ятних часів є незмінним супутником людини, оскільки без солі життя неможливе. Цей цінний природний мінерал, володіння яким приносило багатство і владу, довгий час був предметом сварок, розбратів, державних конфліктів і навіть воєн. В окремі історичні періоди сіль цінувалася нарівні із золотом. Історики свідчать, що ще до нашої ери люди могли одержувати цей життєво важливий мінерал шляхом випаровування його із солоної води озер. Кухонна сіль – хлористий натрій, найдавніша із спецій. Дуже необхідний продукт для людей і тварин. У всі часи, з моменту її відкриття , вважалась дуже вигідним товаром, необхідним для засолки м’яса, риби, овочів, для приготування їжі. «Солена їжа» вважалась священною у древніх євреїв. З тих часів, коли людина вперше посипала їжу сіллю, вона стала її постійним супутником. Харчова сіль складається із 39% натрію і 61% хлору. Сіль життєво необхідна людині, і всім іншим живим істотам. Добовою нормою для дорослої людини вважається 10-15 г солі. Без неї не можна приготувати майже жодної, навіть солодкої, страви. Сіль розчиняють для полоскання, коли болить горло. Вона приймає участь в підтримці і регулюванні водного балансу в організмі. При недостатності в організмі хлориду натрію чи інших необхідних мінеральних речовин (мікроелементів) може виникати потяг до підвищеного вживання солі. Черезмірне чи просто підвищене вживання солі збільшує ризик сецево-судинних захворювань, може призвести до підвищення артеріального тиску і хворобі нирок, порушенню обміну кальцію, відкладанню солей, остеопорозу, різним захворюванням суглобів. Наряду з іншими солями натрію, кухонна сіль може стати причиною захворювань очей.
Поради кухаря Смачноїжка
1. Поклади на дно хлібниці дрібку солі - хліб не пліснявітиме.
2. Щоб перевірити свіжість курячого яйця, опусти його в солону воду(1 столова ложка на склянку).
Свіже опуститься на дно, знесене за тиждень затримається посередині, а знесене давно плаватиме на поверхні води.
3. Якщо овочі варити в солоній воді, вони втрачають близько 70% вітамінів. Тому соли їх наприкінці варіння.
Це цікаво знати
За рік доросла людина з'їдає від 6 до 7 кг солі.
У XVIII столітті в Італії морську воду пильнувала поліція: щоб люди її не розкрадали і вдома не добували з неї солі. Сіль була на вагу золота.
|